Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Αλλαγή πλεύσης στον ΟΤΕ

Εχοντας δώσει λύση σε ένα µεγάλο «πονοκέφαλο», αυτό του δανεισµού για την κάλυψη των οµολογιακών δανείων που λήγουν µέσα στο 2011 και ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, ο ΟΤΕ αναζητά εναλλακτικούς τρόπους εσόδων για να εξισορροπήσει άµεσα τις µεγάλες απώλειες από τη σταθερή τηλεφωνία. Η διοίκηση του Οργανισµού έχει ήδη αρχίσει την υλοποίηση νέου στρατηγικού σχεδίου το οποίο θέτει ως προτεραιότητες τη µείωση των δαπανών µισθοδοσίας και την άµεση αξιοποίηση των ακινήτων του ΟΤΕ.
Το µισθολογικό κόστος
Νέο κύκλο διαπραγµατεύσεων αναµένεται να ξεκινήσουν σύντοµα διοίκηση και εργαζόµενοι στον ΟΤΕ προκειµένου να βρουν τη «χρυσή τοµή» και να υπογράψουν νέα συλλογική σύµβαση εργασίας.

Το επιπλέον κόστος της εθελουσίας του 2005 που έπρεπε να αποδοθεί στο ΙΚΑ, που ξεπέρασε τα 130 εκατ. ευρώ και βάρυνε τον ισολογισµό του 2010 και το γεγονός ότι ήδη πραγµατοποιούνται νέες µελέτες από τις οποίες µπορεί να προκύψουν επιπλέον κόστη για το ΙΚΑ οδηγούν τη διοίκηση του Οργανισµού να θεωρεί µονόδροµο τη µείωση του ετήσιου κόστους µισθοδοσίας. Και αυτό γιατί αν και η εθελουσία του 2005 κόστισε πάνω από 1,2 δισ. ευρώ ήδη τα οφέλη από αυτή έχουν εξανεµιστεί και το κόστος µισθοδοσίας έχει ανέλθει στα ίδια επίπεδα πριν την υλοποίησή της.
Περικοπές
Εργαζόµενοι και διοίκηση έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους και ενώ οι µεν ζητούν δραστικές περικοπές οι πρώτοι δεν φαίνονται διατεθειµένοι να υποχωρήσουν σε κεκτηµένα τους µε το διάλογο µεταξύ τους να διακόπτεται και να ξεκινά πάλι από το µηδέν.

Τα ακίνητα του ΟΤΕ
Την άµεση αξιοποίηση των ακινήτων του ΟΤΕ µέσα από τη θυγατρική ΟΤΕ Estate προωθεί πλέον η διοίκηση του ΟΤΕ µε στόχο να εισέλθουν στα ταµεία του Οργανισµού δεκάδες εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Οταν πριν από τρία χρόνια η τότε διοίκηση του ΟΤΕ ανακοίνωνε την σύσταση εταιρείας η οποία θα λειτουργούσε ως «όχηµα» για την είσοδο των ακινήτων του Οργανισµού στο Χρηµατιστήριο κανείς δεν µπορούσε να φανταστεί τη σηµερινή εξέλιξη µε τη λύση και εκκαθάριση της συγκεκριµένης εταιρείας και την εγκατάλειψη του σχεδίου που είχε ανακοινωθεί τότε πανηγυρικά.

Η ΟΤΕ PROPERTIES ΑΕΕΑΠ, η ανώνυµη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία του Οµίλου ΟΤΕ, είχε λάβει τον Ιούνιο 2008 άδεια λειτουργίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς µε καταληκτική προθεσµία για εισαγωγή των µετοχών της στο Χρηµατιστήριο Αθηνών την 7η Οκτωβρίου 2011.
Αν και η εταιρεία είχε πετύχει να πάρει τρεις αναβολές της ηµεροµηνίας που είχε πάρει αρχικά από την ίδρυσή της για να εισαχθεί στο Χ.Α. η διοίκηση του ΟΤΕ αποφάσισε πως η χρονική συγκυρία και η οικονοµική κατάσταση δεν επιτρέπουν µία τέτοια κίνηση.
Σηµειώνεται ότι η OTE Properties ΑΕΕΑΠ στην υπερδωδεκάµηνη χρήση Οκτωβρίου 2008 - Δεκεµβρίου 2009 παρουσίασε κέρδη µετά από φόρους 210.109 ευρώ. Για τη χρήση του 2010, σύµφωνα µε πληροφορίες, είχε καταγεγραµµένο µετοχικό κεφάλαιο ύψους 30 εκατ. ευρώ και ζηµίες της τάξης των 18.000 ευρώ.
Πάντως στελέχη του Οργανισµού ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι η λύση της ΟΤΕ PROPERTIES ΑΕΕΑΠ δεν επηρεάζει σε κανένα επίπεδο την ευρύτερη στρατηγική του Οµίλου ΟΤΕ ως προς την ανάδειξη της αξίας της σηµαντικής ακίνητης περιουσίας του, µία στρατηγική που σχεδιάζεται και υλοποιείται από τη θυγατρική του, ΟΤΕ Estate (ΟΤΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.E.).
Στο πλαίσιο αυτό η ΟΤΕ Estate έχει ήδη προχωρήσει στην απελευθέρωση ακινήτων χιλιάδων τετραγωνικών µέτρων που µέχρι πρόσφατα χρησιµοποιούνταν από τον ΟΤΕ. Τα κτήρια αυτά είτε µέσω ενοικίασης είτε µέσω πώλησης αναµένεται να δώσουν στον Οργανισµό αυξηµένα έσοδα τα οποία µπορούν να µειώσουν ή ακόµα και να ισοσκελίσουν τις απώλειες από την σταθερή τηλεφωνία µια και βρίσκονται σε κεντρικά σηµεία και αποτελούν «φιλέτα» σε πολλές περιοχές.
Σύµφωνα µε την καταγραφή που είχε γίνει για λογαριασµό της ΟΤΕ Εstate το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του ΟΣΕ αποτελείται από:
2.279 οικόπεδα / γήπεδα συνολικής εκτάσεως 9.250.000 m2 περίπου.
2.225 κτήρια συνολικής επιφάνειας 1.150.000 m2 περίπου.
1938 κτήρια (804.000 m2) στεγάζουν τηλεπικοινωνιακές εγκαταστάσεις.
Η λογιστική αξία της ακίνητης περιουσίας η οποία επανεκτιµάται για τον ΟΤΕ είχε προσδιοριστεί σε περίπου 482 εκατ. ευρώ, η δε εµπορική είχε εκτιµηθεί στα 1,6 δισ. ευρώ περίπου.
Το κοινοπρακτικό δάνειο
Με ιδιαίτερα θετική «µατιά» είδε η ελληνική και η διεθνής τραπεζική αγορά την προσπάθεια του ΟΤΕ να αντλήσει δανεισµό της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ. Η ελληνική επιχείρηση πέτυχε προσφορά για δάνειο πάνω από 1 δισ. ευρώ από 16 συνολικά τράπεζες.

Ωστόσο ο Οργανισµός προχώρησε στην υπογραφή συµφωνίας µε κοινοπραξία 8 ελληνικών και 8 ξένων τραπεζών για την έκδοση Κοινού Οµολογιακού Δανείου ανακυκλούµενης πίστωσης ύψους 900 εκατ. ευρώ. Το δάνειο είναι διετούς διάρκειας, µε δικαίωµα επέκτασης κατά ένα έτος, και το επιτόκιο θα είναι ίσο µε το επιτόκιο Euribor πλέον αρχικού περιθωρίου 500 µονάδων.
Οπως αναφέρουν στελέχη του Οργανισµού ο ΟΤΕ σκοπεύει να αντλήσει αρχικά µόνο το ποσό των 600 εκατ. ευρώ για να αποπληρώσει το οµόλογο ύψους 1,5 δισ. ευρώ το οποίο είχε συναφθεί το Φεβρουάριο του 2008 και λήγει στις 14 Φεβρουαρίου του 2011. Το υπόλοιπο ποσό των 300 εκατ. ευρώ θα παραµείνει διαθέσιµο για τον Οµιλο ΟΤΕ σαν πιστωτική γραµµή ασφαλείας.
Το οµολογιακό δάνειο
Το οµολογιακό δάνειο ύψους 1,5 δισ. ευρώ που λήγει στις 14 Φεβρουαρίου είχε συναφθεί το Φεβρουάριο του 2008 και είχε χρησιµοποιηθεί για την αναχρηµατοδότηση του βραχυπρόθεσµου δανείου (bridge facility), που είχε συναφθεί το Νοέµβριο του 2007 για τη χρηµατοδότηση της εξαγοράς των µειοψηφιών της COSMOTE από την ΟΤΕ ΑΕ. Το κόστος της συνολικής εξαγοράς είχε ανέλθει σε 2,85 δισ. ευρώ τα οποία είχαν καλυφθεί κατά 2,1 δισ. ευρώ από το βραχυπρόθεσµο δάνειο και κατά 750 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιµα του ΟΤΕ. Για την αναχρηµατοδότηση του οµολογιακού δανείου, ο ΟΤΕ θα χρησιµοποιήσει:

Περίπου 600 εκατ. ευρώ από το κοινοπρακτικό δάνειο που µόλις εξασφάλισε 330 εκατ. ευρώ από τη γραµµή ανακυκλούµενης πίστωσης που έχει στη διάθεσή του και το υπόλοιπο θα δοθεί από τα ταµειακά διαθέσιµα του ΟΤΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου