Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

O OTE έχασε το «αφεντικό» του στην Deutsche Telekom

Ο επικεφαλής «Ευρώπης» της Deutsche Telekom, Guido Kerkhoff ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του από τον γερμανικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό. Ο κ. Kerkhoff, στον τομέα ευθύνης του οποίου υπαγόταν και ο ΟΤΕ, πρόκειται να μεταπηδήσει στη θέση του οικονομικού διευθυντή της Thyssen Krupp.

Από τον Απρίλιο του 2002, ο κ. Guido Kerkhoff κατείχε διάφορες διευθυντικές θέσεις στη «Διεύθυνση Χρηματοοικονομικών Θεμάτων» της Deutsche Telekom.
Από τα μέσα του 2006, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2009, διετέλεσε επικεφαλής των «Λογιστικών Υπηρεσιών και Ελέγχου» του ομίλου της Deutsche Telekom. Από το Μάρτιο του 2009, ο κ. Guido Kerkhoff διατελούσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Deutsche Telekom, υπεύθυνος για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και παράλληλα, μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ.
Ο κ. Kerkhoff είχε επικρίνει επανειλημμένα το υψηλό κόστος μισθοδοσίας στο τμήμα σταθερής τηλεφωνίας του ΟΤΕ, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστών του οργανισμού, ενώ συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις Δημοσίου – DTγια την διάθεση επιπλέον ποσοστού του ΟΤΕ, αλλά και στην τοποθέτηση του Μιχάλη Τσαμάζ ως νέου προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου.


Σύστημα «Καλλικράτη» στον ΟΤΕ από τον Μ. Τσαμάζ
Σε καθαρά επιχειρησιακό επίπεδο, σύστημα «Καλλικράτη» φέρεται έτοιμος να εφαρμόσει στον ΟΤΕ ο νέος πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος Μιχάλης Τσαμάζ.
Ενόψει της «νομοτελειακής» συγχώνευσης του ΟΤΕ με την Cosmote, o νέος CEO αρχίζει και στελεχώνει το «κρουαζιερόπλοιο» των τηλεπικοινωνιών με στελέχη της άκρατης εμπιστοσύνης του.
Η αρχή έγινε με την κ. Ειρήνη Νικολαΐδου, πρώην νομικού συμβούλου της Cosmote, η οποία ορίστηκε γενική διευθύντρια νομικών θεμάτων του ομίλου ΟΤΕ.
Οι αλλαγές, ωστόσο, φαίνεται ότι θα συνεχιστούν. Πρώτο «φαβορί» για μετακίνηση στο μέγαρο του ΟΤΕ παραμένει ο γενικός εμπορικός διευθυντής της Cosmote Ζαχαρίας Πιπερίδης, ακολουθούμενος από τον Γενικό Διευθυντή Λειτουργιών και Συστημάτων Πληροφορικής Γεώργιο Αθανασόπουλο.
Όπως είναι φυσικό, η έλευση του κ. Τσαμάζ έχει προκαλέσει μερική ανησυχία στους υπάρχοντες γενικούς διευθυντές του ΟΤΕ, αν και ο νέος CEO γνωρίζει ότι πρέπει να διατηρήσει τις αναγκαίες ισορροπίες.
Στους διαδρόμους του οργανισμού φημολογείται ότι θα συσταθεί μία γενική διεύθυνση εμπορικών θεμάτων, ενσωματώνοντας τις υφιστάμενες των οικιακών και επιχειρησιακών πελατών, αλλά και μια γενική διεύθυνση τεχνολογίας και περιφερειών, ενσωματώνοντας τις υφιστάμενες για τις τεχνικές υπηρεσίες και τις περιφέρειες.
Κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να αισθάνεται «σίγουρος», αν και στην τηλεπικοινωνιακή αγορά φημολογείται ότι, συγκεκριμένη «ομάδα» γενικών διευθυντών, που σχετίζεται με υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου ΟΤΕ, συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες αντικατάστασης.
Πέρα από τις αλλαγές σε πρόσωπα και στο οργανόγραμμα του ομίλου, αρκετά μεσαία και υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΤΕ εκτιμούν ότι ο κ. Τσαμάζ ενδέχεται να προχωρήσει σε κατάργηση θυγατρικών του οργανισμού (ήδη ελήφθη η απόφαση για εκκαθάριση της ΟΤΕ Properties), όπως η OTEGlobe, για την οποία ενστάσεις φέρεται να διατηρεί ο μεγαλομέτοχος του οργανισμού, η DeutscheTelekom.
Σε καθαρά επιχειρησιακό επίπεδο, ο νέος πρόεδρος και CEO του ΟΤΕ έχει να αντιμετωπίσει, πέρα από την «αιμορραγία» του ΟΤΕ στη σταθερή τηλεφωνία, τις επιπρόσθετες αξιώσεις του υπουργείου Εργασίας, ύψους 130 εκατ., για την εθελούσια έξοδο του 2005-06, ενώ θα χρειαστεί να βάλει «γερά το χέρι στην τσέπη» για λογαριασμό της Cosmote (ανανέωση αδειών και ψηφιακό μέρισμα).
Σαν να μην έφταναν τα ανωτέρω, ο κ. Τσαμάζ συνειδητοποίησε την ισχύ της ΟΜΕ – ΟΤΕ, η οποία δεν συναίνεσε στην υπογραφή ΣΣΕ, με περικοπή επιδομάτων και χρονοωριμάνσεων.
Μάλιστα, συνδικαλιστές έχουν πραγματοποιήσει σειρά επισκέψεων στα συναρμόδεια υπουργεία, επικρίνοντας παράλληλα τις κινήσεις της DT στον ΟΤΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου