Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση

Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά το πρώτο αδιέξοδο και την αποχώρηση των εργαζομένων από τη διαδικασία του διαλόγου και ενώ τις τελευταίες εβδομάδες διαφαινόταν θετική κατάληξη στο σίριαλ, οι διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν εκ νέου σε άδοξο τέλος. Πλέον οι εργαζόμενοι δηλώνουν έτοιμοι για απεργιακές κινητοποιήσεις από την ερχόμενη εβδομάδα.

Αιτία του νέου διαζυγίου η επιμονή της διοίκησης του ΟΤΕ για μειώσεις μισθών, σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί το κόστος λειτουργίας του Οργανισμού, που αντιπροσωπεύει πλέον το 37% του τζίρου της εταιρείας. Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι αναφορικά με τη σύμβαση, που θα είχε ισχύ για το 2010 και το 2011, εμφανίζονται πρόθυμοι να δεχθούν «πάγωμα», αλλά όχι μείωση μισθών.

Πέραν από το αίτημα για πάγωμα των αυξήσεων για τη διετία, η διοίκηση του ΟΤΕ προσήλθε στη διαπραγμάτευση ζητώντας, μεταξύ άλλων, το πάγωμα της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) του 2% και εφαρμόζεται στους μισθούς όλων των εργαζομένων αλλά και περικοπή της μισάωρης υπερωρίας, που λαμβάνουν ημερησίως οι οδηγοί για το ζέσταμα του αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΟΤΕ, η ΑΤΑ μεταφράζεται σε κόστος 12 εκατ. ευρώ για το 2011, 24 εκατ. ευρώ για το 2012 και 44 εκατ. ευρώ για το 2013, ενώ το δεύτερο επίδομα κοστίζει στον Οργανισμό περί τα 9 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ, από την πλευρά της, έχει συναινέσει στο αίτημα για εξορθολογισμό κόστους με περικοπή ορισμένων επιδομάτων και μηδενικές αυξήσεις, χωρίς όμως κατάργηση των αυτόματων αυξήσεων αποδοχών (χρονοεπιδόματα και ωριμάνσεις)


Επιμένει η Deutsche Telekom
Πρόσφατα «φωτιά» στο ούτως ή άλλως «εύφλεκτο» εργασιακό σκηνικό στον ΟΤΕ είχαν «ανάψει» οι δηλώσεις του επικεφαλής της Deutsche Telekom για τη Ν.Α. Ευρώπη κ. Guido Kerkhoff, περί ύπαρξης προγράμματος περικοπής δαπανών, συμπεριλαμβανομένων και των μισθών στον Οργανισμό.

Τότε ο κ. Kerkhoff είχε χαρακτηριστικά σημειώσει ότι η DT αναζητεί μία «δραστική θεραπεία», προκειμένου να «σώσει» την υγιή επιχειρηματική της δραστηριότητα στην Ελλάδα. Είχε σημειώσει δε με νόημα πως «η σταθερή τηλεφωνία του Οργανισμού χρειάζεται ριζικές και δομικές αλλαγές, καθώς το 37% του κόστους της προέρχεται από τις δαπάνες προσωπικού και τη μισθοδοσία σε σύγκριση με αντίστοιχο ποσοστό 20% στην Deutsche Telekom».

Τα αποκαλυπτήρια των προθέσεων της γερμανικής επιχείρησης τότε προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των εργαζομένων, με την ΟΜΕ-ΟΤΕ να επαναλαμβάνει ότι «το πρόβλημα στον ΟΤΕ δεν είναι το μισθολογικό κόστος, αλλά τα έσοδα που η επιχείρηση χάνει από την πολιτική που εφαρμόζει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων εις βάρος του ΟΤΕ».


Τέλος εποχής
Εν τω μεταξύ, τους τίτλους τέλους για τον εκτελεστικό γενικό διευθυντή του Οργανισμού κ. Ιορδάνη Αϊβάζη ανακοίνωσε χθες ο ΟΤΕ. Ο κ. Αϊβάζης, που κατείχε τη συγκεκριμένη θέση από τον Μάιο του 2007, αποχώρησε από την εταιρεία στις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Ο μέχρι πρότινος εκτελεστικός γενικός διευθυντής του ΟΤΕ - και πρακτικά το «νούμερο δύο» του Οργανισμού - εισήλθε στην εταιρεία τον Φεβρουάριο του 2001, προερχόμενος από τον τραπεζικό κλάδο, ως εκτελεστικός αντιπρόεδρος της OTE Investments και μέλος του ΔΣ. Τον Μάρτιο του 2003 ανέλαβε καθήκοντα υπευθύνου χρηματοοικονομικών θεμάτων του ομίλου, ενώ έναν χρόνο μετά τοποθετήθηκε γενικός διευθυντής χρηματοοικονομικών θεμάτων μέχρι τον Ιούνιο του 2007, οπότε έγινε εκτελεστικός γενικός διευθυντής του ΟΤΕ.

Ο κ. Αϊβάζης θεωρείτο το δεξί χέρι του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμη, ενώ το όνομά του ήταν μεταξύ αυτών που είχαν προταθεί από την Deutsche Telekom, προκειμένου να αναλάβει τα ηνία του ΟΤΕ, θέση που τελικά κατέλαβε ο κ. Μ. Τσαμάζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου