Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Στην πρώτη γραμμή αλλά με... εμπόδια η μείωση δαπανών

Αν και η επιστολή του υπουργείου Οικονομικών προς τη διοίκηση του ΟΤΕ είναι ξεκάθαρη και ζητά να μειώσει επιδόματα και άλλες παροχές προς τους εργαζομένους με αποφάσεις της γενικής συνέλευσης, τα χέρια των μετόχων είναι ουσιαστικά δεμένα. Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων στον ΟΤΕ αλλά και ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού, όπως αυτά διαμορφώθηκαν το 2004 με την τελευταία εθελουσία έξοδο πάνω από 5.000 εργαζομένων, έχουν κυρωθεί από τη Βουλή και δεν μπορούν να «καταργηθούν» από τη Γενική Συνέλευση.
Το αίτημα των τελευταίων δύο χρόνων του πρώην διοικητή του ΟΤΕ Π. Βουρλούμη για άρση της μονιμότητας και περικοπές επιδομάτων μέσα από νομοθετική ρύθμιση φαίνεται πως τελικά αποτελεί τη μοναδική λύση ώστε να μειωθεί το εργασιακό κόστος στον Οργανισμό. Αρα οι αποφάσεις μετατίθενται από τη διοίκηση και τους μετόχους στο ελληνικό κράτος και την κυβέρνηση η οποία καλείται να νομοθετήσει αν θέλει να εφαρμοστούν και στον ΟΤΕ οι μειώσεις σε μισθούς και επιδόματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσα η διοίκηση θα ενημερώσει το οικονομικό επιτελείο ότι, σύμφωνα με τις νομικές υπηρεσίες του Οργανισμού, δεν «υπόκεινται στο καθεστώς των ΔΕΚΟ» και άρα οι αποφάσεις που καλείται να πάρει η γενική συνέλευση δεν θα είναι έγκυρες.
ΑλλαγήΑυτό που τονίζουν αρμόδια στελέχη του Οργανισμού είναι πως για να αλλάξει το μισθολογικό καθεστώς ή για να γίνει περιστολή επιδομάτων θα πρέπει είτε να συμφωνήσει η ΟΜΕ-ΟΤΕ, κάτι στο οποίο δεν συναινεί το προσωπικό του Οργανισμού, είτε να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση.
Πάντως προκειμένου αυτή τη στιγμή η διοίκηση να μπορεί να διαπραγματευτεί με τους εργαζόμενους οποιεσδήποτε περικοπές προχώρησε ήδη σε σημαντικές κινήσεις που αφορούσαν μειώσεις κόστους σε διευθυντικά στελέχη.
Ειδικότερα με απόφασή τους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μ. Τσαμάζ έκοψε τα μπόνους των διευθυντών και τις επαγγελματικές πιστωτικές κάρτες, ενώ προχώρησε και σε μείωση των δικών του αποδοχών κατά 15% σε σχέση με τις απολαβές του προκατόχου του, κ. Π. Βουρλούμη.
Ολα τα παραπάνω αποτελούν το πρώτο βήμα στη μείωση των δαπανών προσωπικού ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει διάλογος και με τους εργαζόμενους ώστε να γίνουν και σε αυτούς όποιες μειώσεις επιδομάτων και μπόνους δεν έχουν «κατοχυρωθεί» με τη ΣΣΕ και το ΓΚΠ.
Δεν είναι τυχαίο που στελέχη της επιχείρησης εκτιμούν ότι αν περικοπούν κάποια από τα «εξωφρενικά» επιδόματα των εργαζομένων ο Οργανισμός θα μπορεί να μειώσει περίπου κατά 40 εκατ. ευρώ τις δαπάνες προσωπικού!
Σημειώνεται ωστόσο ότι η διοίκηση δεν έχει ακόμα καταφέρει να προχωρήσει σε συμφωνία με τους εργαζόμενους όσον αφορά τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αλλά και τη μείωση του κόστους εργασίας που έχει εκτοξευθεί και πάλι στα επίπεδα πριν την εθελουσία έξοδο του 2005.
Τα άλλα «μέτωπα»Οι διεθνείς επενδύσεις, αλλά και η ρυθμιστική Αρχή που με τις καθυστερήσεις στις αποφάσεις της για έγκριση οικονομικών πακέτων του Οργανισμού αποτελούν τα δύο άλλα μεγάλα μέτωπα που καλείται να αντιμετωπίσει αυτή τη στιγμή η διοίκηση του ΟΤΕ.
ΕΕΤΤΕχοντας στο... ενεργητικό του πρόστιμα πάνω από 90 εκατ. ευρώ ο ΟΤΕ αναγνωρίζει την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ως το μεγαλύτερο αντίπαλο ακόμα και από τους ίδιους τους εναλλακτικούς. Η επιτροπή από την άλλη θεωρεί καθήκον της να προστατεύει τον ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά «μπλοκάροντας» οικονομικά πακέτα του ΟΤΕ που έχει δεσπόζουσα θέση μετά από καταγγελίες εναλλακτικών.
Οι αλλαγές προσώπων είτε στην ΕΕΤΤ είτε στον ΟΤΕ αποδείχθηκε ανίκανη να... σβήσει τη διαμάχη των δύο πλευρών ενώ, όπως επισημαίνουν στελέχη του ΟΤΕ, ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μ. Τσαμάζ ετοιμάζεται να «παραδώσει» τον Οργανισμό στην Αρχή μιας και η διοίκηση του Οργανισμού δεν θα έχει πλέον... αντικείμενο.
Η απόφαση της Επιτροπής πριν από ένα περίπου μήνα να βάλει ημερήσιο πρόστιμο στον ΟΤΕ ύψους 200.000 ευρώ για κάθε μέρα που ο Οργανισμός διατηρεί στην αγορά τα προγράμματα Conn-X 6+6» που επέτρεπε στους χρήστες για τους πρώτους 6 μήνες να έχουν ίντερνετ 2mps με 9,90 ευρώ το μήνα και «Σταθερά και Κινητά 180 (OTE 160+20F2M)» φαίνεται πως άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και για τη νέα διοίκηση του Οργανισμού. Η διαμάχη ΟΤΕ - ΕΕΤΤ αποτελεί ένα σίριαλ με πολλά επεισόδια που φαίνεται πως δεν θα σταματήσει ποτέ.
Σύμφωνα με πληροφορίες αν και ο ΟΤΕ συμμορφώνεται με την απαγόρευση της Επιτροπής η διοίκηση θεωρεί ότι ουσιαστικά η Επιτροπή «καταργεί» τα νέα προϊόντα του Οργανισμού αλλά και την ίδια την διοίκηση η οποία δεν «έχει προϊόντα να πουλήσει».
«Κάθε φορά που προσπαθούμε να διαθέσουμε στην αγορά ελκυστικά προγράμματα για το κοινό, πολύ περισσότερο σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία όπως η τωρινή, έρχεται το μαχαίρι της ΕΕΤΤ και τα κόβει» δήλωσε στην «ΗτΣ» στέλεχος του Οργανισμού.
Η Deutsche TelekomΞεκάθαρη είναι η θέση του μεγαλύτερου μετόχου του ΟΤΕ της γερμανικής Deutsche Telekom με τον επικεφαλής της στη ΝΑ Ευρώπη κ. Guido Kerkhoff να κάνει λόγο για μείωση εργασιακού κόστους, συμπεριλαμβανομένων και των μισθών στον Οργανισμό.
«Το κόστος προσωπικού αποτελεί συνολικά το 37% του τζίρου του ΟΤΕ, ενώ το αντίστοιχο κόστος για την Deutsche Telekom κινείται στο 20%» τόνισε ο κ. Κerkhoff, προσθέτοντας ότι ο γερμανικός όμιλος ήδη συζητά για το ζήτημα αυτό με την κυβέρνηση και τα συνδικάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου