Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Ετοιμος για τη μάχη της TV

Μάχη τηλεπικοινωνιακών παρόχων σε δορυφορικά τηλεοπτικά «αλώνια» θα δούμε μέσα στο α' τρίμηνο του 2011, καθώς -μετά από αρκετές καθυστερήσεις- ο ΟΤΕ δείχνει να βρίσκεται αρκετά κοντά στην έναρξη της εμπορικής διάθεσης υπηρεσιών δορυφορικής συνδρομητικής τηλεόρασης, ανταγωνιζόμενος τη Forthnet/Nova.

Πρακτικά, το μόνο που απομένει είναι η υπογραφή της απαραίτητης σύμβασης με το ελληνικό Δημόσιο αναφορικά με την εκχώρηση άδειας για την παροχή συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών.
Την περασμένη εβδομάδα το ΕΣΡ ενέκρινε τη μεταβίβαση της άδειας συνδρομητικών υπηρεσιών που είχε η θυγατρική του ΟΤΕ, Hellas Sat στη μητρική εταιρεία, με αποτέλεσμα να ξεπεραστεί ένα από τα τελευταία εμπόδια. Η μεταβίβαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β 1958/20-12-2010), προβλέποντας την εκπομπή σήματος με το διακριτικό τίτλο OTE TV, χρησιμοποιώντας το δορυφόρο Hellas Sat 2. Αν και στην περίπτωση της Hellas Sat η άδεια είχε διάρκεια 5 ετών, το ΕΣΡ αναθεώρησε την απόφασή του και την επεξέτεινε σε 15 χρόνια, όπως συμβαίνει και με την περίπτωση της συνδρομητικής Nova.
Όσον αφορά τη σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο, έχει κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, αλλά είναι θέμα εβδομάδων να ξεπεραστεί και αυτό το εμπόδιο. Η σύμβαση θα ορίζει τη διάρκεια της ισχύος της, το εφάπαξ ποσό που θα πληρώνει ο ΟΤΕ στο ελληνικό Δημόσιο αλλά και το ποσοστό επί του τζίρου που θα πηγαίνει στα ταμεία του κράτους.
Από τεχνικής πλευράς, ο ΟΤΕ είναι ήδη έτοιμος προκειμένου να ξεκινήσει την παροχή συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω της δορυφορικής πλατφόρμας που έχει δημιουργήσει. Δεδομένης της εκκρεμότητας με τη σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο δεν είναι και τόσο βέβαιο πότε θα ξεκινήσει η διάθεση των υπηρεσιών. Ο στόχος είναι, πάντως, μέσα στο Φεβρουάριο του 2011. Ο ΟΤΕ TV θα μπορεί τη μέρα να μεταδίδει 1.392 ώρες προγράμματος, έναντι 95 ωρών που ανέφερε η αρχική άδεια της Hellas Sat.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αρχικά το περιεχόμενο θα είναι εκείνο του conn-x TV, της συνδρομητικής τηλεοπτικής πλατφόρμας που λειτουργεί ήδη ο ΟΤΕ και παρέχεται μέσω των ADSL ευρυζωνικών συνδέσεων, ενώ θα υπάρχουν και επιπλέον κανάλια, με την έμφαση να δίνεται στο περιεχόμενο υψηλής ευκρίνειας (HD).
Οχι σε συνδυασμόΑυτό που είναι βέβαιο είναι πως τουλάχιστον ο ΟΤΕ δεν πρόκειται να επιδιώξει να συνδυάσει εμπορικά τη δορυφορική πλατφόρμα με τις υπηρεσίες του conn-x ή άλλες κατηγορίες υπηρεσιών του Οργανισμού. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι μία τέτοια κίνηση θα απαιτούσε την έγκριση των σχετικών συνδυαστικών πακέτων από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Με δεδομένη την κόντρα μεταξύ ΟΤΕ και ΕΕΤΤ και των καθυστερήσεων που υπάρχουν στην έγκριση τηλεπικοινωνιακών πακέτων του πρώτου από τη δεύτερη, θεωρείται ότι το εγχείρημα του ΟΤΕ ΤV θα κινδύνευε πριν καν κάνει την εμφάνιση του.
Η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική σε σχέση με τα πακέτα της Forthnet/Nova που είναι αυτή τη στιγμή ο μόνος «παίκτης» στην αγορά της δορυφορικής συνδρομητικής τηλεόρασης. Η στάση της Nova δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί, καθώς αναμένουν να δουν ολοκληρωμένη την πρόταση του ΟΤΕ. Στόχος του τελευταίου, πάντως, θα είναι κυρίως η διεύρυνση της αγοράς παρά να πάρουν συνδρομητές από τη Nova.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου